Maifestarea stresului la deţinuţii supuşi violenţei

Deoarece stresul prin efectele negative asupra funcţionalităţii generale şi asocierea acestuia cu alte tulburări, cum ar fi cele anxioase, abuzul de substanţe chimice, constituie principala cauză de îmbolnăvire, în ultima perioadă specialiştii îi acordă o atenţie deosebită.  Cu toate acestea problematica stresului rămâne a fi în continuare una cotroversată. Conceptul de stres este puternic ancorat în limbajul cotidian, acest fenomen  devenind atât de popular (cu sens de ”cunoaştere comună”) încât se uită că, de fapt, are o bază ştiinţifică solidă, că a inspirat numeroase cercetări şi a consolidat o alianţă adesea ignorată între medicină şi psihologie.

Primele formulări teoretice şi experimentale au fost elaborate de Hans Hugo Bruno Selye acum o jumătate de secol (1935).  De la munca de pionierat a lui Cannon, W. şi Selye, H. până în prezent s-a acumulat un număr impresionant de date, cercetări, monografii. Doar Selye a scris peste 30 de cărţi şi 1500 de articole. Nota comună a diverselor studii este afirmarea gradului redus de concordanţă şi acord în definirea şi înţelegerea stresului.

Este important să menţionăm că există puţine studii, în Republica Moldova chiar nici unul, care să cerceteze stresul la persoanelor din mediul carceral, iar cele care există sunt focalizate cu precădere asupra cercetării stresului ocupaţional la angajaţii din penitenciar, altfel stând lucrurile când este vorba de condamnaţi (deţinuţi). Dacă prima categorie are alternativa şi posibilitatea de „a merge”, a se angaja într-un mediu mai puţin stresant, deţinuţilor această posibilitate le lipseşte până la ispăşirea pedepsei. Cunoscând consecinţele negative ale stresului pe termen lung, inclusiv că există posibilitatea dezvoltării Sindromului de Stres Post-traumatic, deseori când deţinutul se liberează din locurile de detenţie este mult prea târziu ca să se mai poată face ceva.

Pentru a vedea lucrarea întragă fă clic Manifestarea-stresului-la-detinutii-supusi-violentei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s